Jejak Misteri

Kepada sahabat- sahabat blogger yang singgah melawat dan mahu penulis melakukan lawatan balas, tersangatlah besar hati penulis jika kalian dapat meninggalkan nama pena beserta url kalian di sini. Melalui cara ini, jika berkesempatan di kemudian hari, dapatlah penulis melakukan lawatan balas kepada kalian pula. =)

Tuesday, October 26, 2010

Diari Seorang Pelajar

Petang itu, sesudah tamat sesi merapu oleh si polan, dia segera menendang penendang motorsikal untuk menghidupkan enjinnya. Kelihatan manusia berpusu- pusu membawa tujuan masing- masing. Dia juga mempunyai destinasi tujuannya.  Dengan sabar dia menunggu dearah lautan manusia itu surut agar dapat meneruskan perjalanan yang tergendala.

Tengah hari itu, dia perlu bersegera. Diketepikan nafsunya yang bergelodak untuk menjamah sajian tengah hari. "Aku harus cepat!"

Warkah Rasmi untuk En. Teknikal


Anak Murid yang Hina, Sijil Pun Tiada,
X PISMP XX/XX/XX X,
IPG Kampus Txxxxu Bxxxxn,
14xxx Bxxxt Mxxxxxxm,
Pxxxu Pxxxxg.
                                                                                                                                                     

En. Teknikal,
Unit Teknikal,
IPG Kampus Txxxxu Bxxxxn,
14xxx Bxxxt Mxxxxxxm,
Pxxxu Pxxxxg.                                                                                                   26 Oktober 2010

RAYUAN diSegerakan Kemasukan Elaun

Tuan,

Perkara di atas adalah dirujuk.

2.        Saya mewakili rakan- rakan, merayu agar pihak tuan dapat menyegerakan kadar kemasukan elaun kami.

3.        Untuk pengetahuan pihak tuan, kehadiran elaun tersebut ke dalam akaun kami yang dikatakan bukan hak kami walaupun setelah kami menandatangani lima salinan borang perjajian dengan dua orang penjamin berserta saksi serta lima setem hasil bernilai Ringgit Malaysia Sepuluh Sahaja setiap satu yang telah dimatikan di Lembaga Hasil Dalam Negeri cawangan Bandar Pusar Perda, Pulau Pinang tersangatlah membantu kami dalam urusan harian kami dalam mengekalkan komitmen kami terhadap

Monday, October 25, 2010

29 Fakta Mengenai Saman Ekor yang Perlu Diketahui

Baru- baru ini, penulis telah menerima satu panggilan dari kampung halaman mengenai satu surat berdaftar. Setelah surat tersebut dikirimkan semula kepada penulis, satu penelitian telah dibuat ke atas surat tersebut. Penulis telah diminta untuk melaporkan diri ke mana- mana pejabat JPJ untuk proses temu siasat. Penulis akan sentuh bab ini dalam entri yang akan datang.

Menurut surat tersebut, penulis diminta hadir

Sunday, October 24, 2010

Dilema Produk Sulung IPG KPM

Assalamu'alaikum,
Bertemu lagi kita di halaman ini. Kali ini, penulis ingin meyatakan beberapa dilema yang telah dan sedang dialami oleh produk sulung Institut Pendidikan Guru Kementerian Pelajaran Malaysia (IPG KPM) di keseluruhan 27 (tidak termasuk kampus induk di Nilai, Negeri Sembilan) kampus di seluruh negara terutamanya kampus penulis sendiri. Sebelum anda meneruskan pembacaan, anda dinasihatkan membaca penafian atau disclaimer yang telah disediakan penulis.

Harus diingaatkan juga, tujuan penerbitan entri ini bukan lah bertujuan untuk menempelak atau menyelar mana- mana pihak. Hanya sekadar pendedahan terhadap kelemahan yang telah ditunjukkan. Harapan penulis, perkara sebegini dapat diatasi dengan berkesan dan tidak berulang lagi di masa hadapan. InsyaAllah.

Dilema kami sebagai produk sulung IPG KPM,
  1. Tikus makmal. Sebagai produk sulung, kami merasakan program ini seperti tidak matang. Ia merupakan lumrah kepada mana- mana program baru. Namun, sewajarnya ia diatasi dengan professional agar tidak timbul sebarang isu yang membebankan pelatih seperti yang kami alami. Program ini dilihat tidak dirancang dengan baik/ sempurna/ kemas sebelum dilaksanakan. Seperti dilandaskan pada dratf semata- mata. Kami bagaikan tikus makmal

Saturday, October 23, 2010

1st Hotz~Mama.. Cabutan Amat Bertuah Lucky Draw Contest

Assalamu'alaikum wbt dan salam sejahtera (sejahtera mcm dalam drama pendekar tv3, Arjuna)..
Baru- baru ni penulis dok godek- godek laman sosial (bukan so sial) muka buku atau digelar juga oleh penulis sebagai pestbox (pest box). Klik sana, klik sini, kuar notification. Klik- klik, keluar satu page. Lucky Draw Contest dari blog sahabat blogger, Socrates Muzani. Maka, lahirlah entri yang pembaca sedang ikuti ni. Berikut adalah copy paste dari blog beliau, sebagai syarat kepada peraduan tersebut;

Tadaaaaaa.... skrg turn mummy laks nk buat lucky draw.. meh meh mari mencoba nasib.. mana tau rezeki ber-blogging kaaaannn...


1 set perfume dari Imtiyaaz Aroma fr Yusof & Zulaikaberserta tas tangan exclusive dari  SyazLurve Couture Collection

Syarat-syarat Penyertaan...
  1. Anda adalah seorang blogger (means kena ada blog sendiri naa)
  2. Menetap di Malaysia, x kisah la kt Semenanjung, Sabah n Sarawak
  3. Pastu, Copy Paste jer entry nie, letak kt entri korg, wajib buat entry secara Sticky POst kt blog masing2..
  4. sorg leh join satu entry ja taaaaauu..
  5. LEpas siap jer entri korg, korg komen jer entry nie, pastu jgn lupa letak link entry tu skali ek..
  6. Akhir skali.. jgn lupa jadik follower mummy..
  7. Tarikh tutup Lucky draw nie 23 Oct 2010 (nie tarikh utk sticky korg ek), nnt lepas tarikh nie, korg leh buang dah date tu
  8. Nanti mummy akan pilih pemenang guna menda INI

Friday, October 22, 2010

Speechless

"Bohong! Puan bohong!" Pekik pemuda itu secara tiba- tiba.
"Ya Allah, buat apa saya nak bohong, Api? Apa yang saya dapat? Wanita itu cuba meredakan keadaan.
"Puan bohong! Saya x percaya pada puan!" Pekik Api lagi.

Lantas, Api terus berlari meninggalkan puan Leter sendirian. Hatinya sayu, remuk redam. Dia tidak dapat menerima keadaan itu berlaku kepada dirinya,

Bersambung.. (xdek idea)
p/s- pembaca dialu- alukan menyumbang idea kepada entri ini, Anda boleh cadangkan perjalanan entri di atas kepada penulis melalui mana- mana media (email, komen, ruangan chat, mahupun mesej di facebook penulis- sila lihat email penulis).

Untitled

"Assalamu'alaikum."
Terketar- ketar tanganku..
Namun ku gagahkan jua..
"Mak.."
Ya Allah.. 
Kau berikanlah kekuatan bagiku..
Hati ini sayu mengenangkan nasib diri..
"Ayah.."
Ku gagahkan jua jemariku
Ya Allah..
Sungguh berat dugaanMu ini..
Tergamak kah aku??
Sob.. Sob..
Sedikit sahaja lagi..
Ya Allah.. 
Berat dada ini untuk menyatakannya..
Tidak sanggup ku luahkan..
Namun..
Ku terpaksa..
"Dwet Along tinggal tujuh posen.."
Akhirnya..
Ku tekan butang hantar..
Lesu tangan ku seketika..
Terasa gelap dunia ini..
Terasa sesak nafas ini..
Maafkan Along..
Maafkan Along..

Sekadar menyatakan pendapat

Tidak terniat di hati penulis untuk mencemuh, fitnah, memandang hina kepada mana- mana pihak melalui entri ini. Hanya sekadar menyatakan pendapat.

Ini berkaitan tindakan seorang makcik aka isteri kepada PM kita. Bukan penulis ini menyokong mana- mana pihak. Penulis tidak berminat dengan dunia politik. Sudah banyak sengketa yang tercipta oleh politik ni. Sekadar ingin menyatakan

Keranamu Elaun

Kerana ketidakhadiran mu elaun, penulis sudah lama

Tidak lakukan,
  1. Menggunting rambut. Kebiasaannya, penulis memotong rambut tiga minggu sekali untuk memastikan rambut sentiasa kemas dan rapi. Oleh kerana elaun sudah lama tidak menjengahkan diri, penulis tidak lagi mengunjungi kedai gunting rambut. Sekali cantas, RM7. Boleh buat bayar makan tengah hari tuh. Siap ader balance lagi.
  2. Melawati kedai motor. Terutamanya untuk mengganti minyak hitam aka minyak silinder. Kompem lepas neh kene maki dengan uncle kedai motor tu lagi. "Sudah berapa lama u tak tukar minyak hitam? Boleh rosak enjin motor taw!!" Alamak~ Kene hamun lagi la jawabnya. Awal sem dulu da kene. Rantai motor pun da kendur neh. Silap hari bulan, haus sprocket motor.

Thursday, October 21, 2010

Hapa?? Pelatih ditahan kerana merompak!! Shhh.. Masalah teknikal je neh..

Baru- baru ini, penulis berkesempatan untuk membaca satu berita. sewaktu membaca berite tersebut, penulis terkejut kerana ia melibatkan pelatih kampus tempat penulis menuntut ilmu. Penulis tidak mahu membuat apa- apa spekulasi mengenai isu ini. Jika pembaca ingin tahu dengan lebih lanjut, sila teliti keratan berita dan ulasan lanjut yang penulis sertakan di bawah. Diharap, selepas membaca keratan berita tersebut, segala persoalan yang terlintas di benak pembaca akan terjawab.

Keratan berita yang sempat penulis sertakan



Sekadar gambar hiasan- Mungkinkah begini situasi yang dimaksudkan di dalam berita tersebut?


Adehh.. Sebenarnya, berita tersebut hanyalah gimmick yang direka oleh penulis. Ya, berita tersebut hanyalah rekaan semata- mata. Namun, jika situasi di mana elaun pelatih masih ditahan seperti ini berlanjutan, adakah mustahil perkara sebegini berlaku? Tidak salah jika kita cuba memikirkan kemungkinan yang bakal berlaku, bukan? Kata orang, sediakan payung sebelum hujan. Huhu.. Mari kita fikir- fikirkan, renung- renungkan. Selamat menduduki peperiksaan kepada semua..

Hapa!!?? Die punye 12 inci!!?? Shhhh.. Ini rahsia si dot dot dot..

"Betol wei, aku x bohong. 12 inci, satu kaki panjang die!" Cerita seorang rakan ketika penulis sedang dan rakan- rakan sedang melepak menjamu makan malam di sebuah kedai siam.

"Kau biar senonoh sket Anep, ni bukan main- main. Kalau 12 inci, aku pun nak!!" Tanya seorang rakan yang lain.

"Lor.. Betol la. Tak caye, kau cube tanye Corp. Die pun ader time tuh!"

Burger Daging Biasa Satu, Nescafe Tarik Satu!!

Semasa mengikuti kuliah lagi, kelopak mata penulis seperti medan magnet yang berlainan kutub. Puas dicuba agar ia sentiasa terbuka luas, mengikuti kuliah pada tengah hari tersebut. Namun, tetap ia terkatup walaupun pendengaran penulis masih tajam, tertumpu kepada setiap bait perkataan yang keluar daripada mulut sang pensyarah kanan yang berada di hadapan. Acap kali juga nama penulis meniti di bibir sang pensyarah kanan kerana mata penulis tidak mahu terbuka di dalam kuliah beliau. Maafkan saya encik, saya tidak upaya untuk memastikan kelopak mata ini terus terbuka. Namun begitu, telinga, hati dan minda saya, tetap tertumpu pada kuliah encik.

Usai makan tengah hari, penulis terus gergegas pulang ke rumah sewa setelah meminta diri untuk bergerak awal daripada rakan- rakan. Siap pengurusan diri yang sewajarnya, penulis mengemas tempat pembaringan untuk mengecas semula bateri yang sudahpun low. Belum pun sempat penulis meunjurkan kaki dan berbaring, skrin telefon bertukar cerah. Telefon tersebut bergerak- gerak

To my future wife(s), I just want you to know

Pergh!! Tak boleh blah punye tajok entri. Pape pun, bukanlah niat penulis untuk memiliki lebih daripada seorang isteri seperti yang dapat dilihat pada tajok entri tersebut. Baru- baru ini, penulis ada menyertai satu kumpulan dakwah, Badan Dakwah dan Rohani (BADAR), di pestbox (Facebook). Alhamdulillah, badan ini sentiasa bergerak aktif. Malah, entri dari kumpulan ini, sentiasa diupdate. Badan ini juga, sentiasa menggunakan kemudahan penghantaran mesej secara pukal kepada ahli untuk memastikan setiap ahli dapat menerima update terbaru. Antara mesej terbaru yang penulis terima, adalah Kehadapan My Future Wife(s), yang telah diubahsuai sedikit tajoknya untuk dijadikan entri blog penulis pada kali ini.

Wednesday, October 20, 2010

Dahulu, Kini, Selamanya

Rabu, 19 Oktober 2010, merupakan satu tarikh keramat kepada pelatih- pelatih di bawah naungan Jabatan Sains, IPG K**. Pelatih- pelatih senior Part 8 telah diraikan oleh adik- adik senior 3PPISMP Sn. Ia merupakan majlis yang diadakan untuk meraikan kami yang bakal meninggalkan kampus tidak berapa lama lagi. Penulis telah diberi kesempatan untuk memberikan ucapan bagi mewakili Part 8. Banyak perkara yanrg hendak dibicarakan sebenarnya. Namun, masa amat mencemburui (setelah diberi signal oleh rakan- rakan supaya segera menamatkan ucapan).

Apa pun jua, penulis ingin mengambil kesempatan ini untuk merakamkan setinggi penghargaan kepada adik- adik junior. Terharu apabila diraikan sedemikian. Huhu.. Semenjak melaporkan diri di IPG pada 04 Julai 2005, banyak peristiwa pahit manis yang kami telah lalui. Cukup jauh perjalanan yang telah kami lalui untuk sampai ke tahap ini. Tidak terkira rebah kami untuk sampai ke tahap ini.

Sekali lagi, tahniah kepada 3PPISMP Sn kerana telah menjayakan majlis tersebut!!

Hapa die? Shhhh.. Ini rahsia Kedai Pak Abu!!

Bangun pagi, gosok gigi.. Cuci muka, terus mandi..
Macam tu ke? Bukan, bukan mcm tu. Hakikatnya, malam tadi penulis langsung tak dapat lelapkan mata. Sewaktu menjamu makan malam di kedai sebelah bundle pun, fikiran penulis sedang sarat dengan satu persoalan berat. Langsung penulis tidak dapat menyertai isi perbualan yang hangat dibincangkan oleh ahli- ahli politik kedai kopi (rakan- rakan sekelas penulis) kala itu. Mereka ini kalau sudah berkumpul, punggung tu dah macam melekat di atas kerusi, tak tahu nak bangkit walaupun air di dalam cawan sudah kering diteguk oleh kerongkong yang rakus. Lebih mengharukan apabila

Thursday, October 14, 2010

Langsung Tak Faham!!

Baru- baru ni, penulis duduk termanggu sendirian di rumah sewa. Terdetik di hati untuk key in satu key dan terus klik search di google. Ia merupakan satu lirik lagu yang memberi satu memeri yang sangat bermakna kepada penulis. Hahah~ Kenangan semasa di darjah 6. Antara sedar dan tidak, sudah 11 tahun penulis meninggalkan sekolah rendah.

Wednesday, October 13, 2010

IPG Kampus Tuanku Bainun Mengamalkan Pembudayaan Penyelidikan!!

Oleh Ariff Putera Tun Tuah


BUKIT MERTAJAM 13 Okt.- Bermula 12 Oktober 2010, satu Seminar Penyelidikan Pendidikan telah diadakan di IPG Kampus Tuanku Bainun. Seminar tersebut merupakan inisiatif Jabatan Penyelidikan dan Invovasi kampus tersebut dalam usaha membudayakan penyelidikan pendidikan dalam kalangan pelatih PISMP semester 8.

Seminar pada kali ini, hanya melibatkan pelatih- pelatih 8 PISMP seramai 120 orang. Menurut salah seorang pembentang penyelidikan, cik Natiqah Masyhurah kajian yang dibentangkan telah dilaksanakan sepanjang tempoh intership mereka di sekolah- sekolah rendah sekitar Bukit Mertajam.

Seminar yang telah dirasmikan oleh Timbalan Pengarah kampus, Tuan Haji Daud Md Saman, merupakan kewajipan kepada pelatih- pelatih program tersebut  sebagai salah satu syarat penganugerahan ijazah mereka.

Terkunci

"Weh, Corp, jom teman aku jap," sua Zupa secara tiba- tiba.
"Teman kau g mane pepagi neh? Kejap lagi perasmian seminar da nak mula," jawab penulis yang agak keberatan untuk menemaninya.
"Zarep called, pintu kelas kunci dari dalam," terang Zupa pula.
"Kunci dari dalam? Sapa yang bijak sangat kunci pintu dari dalam? Dah la xdek anak kunci untuk yang tuh!!" Penulis mengemukakan protes.
"Aku la yang kunci lepas amek anak charger laptop petang smalam. Budak junior nak gune kelas neh," balas Zupa.

Tanpa berlengah, kami berdua terus bergegas ke kelas kami di tingkat tiga. Memang sah, pintu telah terkunci dari dalam. Setelah menimbangkan beberapa perkara, kami sepakat untuk menarik pintu tersebut dari luar memandangkan, hanya satu selak dari empat selak di bahagian dalam telah digunakan.Setelah bertungkus- lumus selama hampir 30 minit, pintu itu akhirnya dapat dibuka setelah diganyang seadanya ia. Hehe.. Maafkan kami pintu. Kami bukan pengunci professional yang boleh membuka kunci pintu dengan cekap tanpa meninggalkan apa- apa kesan kritikal. =P

Tuesday, October 12, 2010

Project Based Learning

Dua minggu yang lepas, seperti biasa, penulis telah menghadiri kuliah pada hari yang disebutkan oleh pensyarah penulis sebagai hari kurang motivasi (hari Isnin). Kuliah pada hari tersebut lebih berkisar kepada project based learnig (pembelajaran berasaskan projek). Salah satu kaedah pembelajaran yang berada di bawah pendekatan pembelajaran berasaskan inkuiri (inquiry based learning).

Di akhir pengajaran, pensyarah penulis telah mendapat 1 idea berhubung pembelajaran pada hari tersebut. "Kuliah yang berikutnya, kita akan praktikkan apa yang kita belajar pada hari ini." Maka, hari yang diperkatakan pun sampai. Kumpulan penulis telah ditugaskan untuk menyediakan satu video. Setelah sepakat bersama ahli kumpulan, maka kami telah bersetuju untuk menerbitkan satu video yang bercorak dokumentasi, iaitu video mengenai persiapan projek ahli- ahli kelas kami. Inilah hasilnya;


video
The Making of Project Based Learning

Statistic Overview

Selesai menggodek- godek (edit) powerpoint presentation (.ppt) untuk pembentangan laporan thesis esok pagi, penulis menggodek- godek pula statistik pengunjun blog penulis. Agak menghairankan. Entry baru tidak kerap dilawati oleh pembaca/ pelawat. Penulis mendapati, entry yang paling kerap diilawati oleh pengunjung blog in adalah satu entry lama yang berkaitan dengan pelancongan di dalam negara. Agak membanggakan kerana rakyat Malaysia dan beberapa negara lain seperti US, memilih untuk melancong di dalam negara/ Malaysia. Malaysia is Trully Asia!! All the best, Malaysia!!

Paparan statistik pengunjung

Monday, October 11, 2010

Kebulor terok!!

Pada entry sebelum ini, penulis ada menyebut tentang niat penulis yang terbantut akibat air yang dijerang di dalam heater oleh roommate penulis kering tanpa dapat dikesan!! Malahan, percubaan penulis untuk mencelur dan mejamah megi turut terbantut apabila megi yang dicelur penulis dipenuhi semut secara tiba- tiba!!

Oleh kerana kelaparan yang tidak dapat dibendung, mata penulis cerah sampai ke pagi!! Penulis bernasib baik setelah masa yang terluang diisi oleh permainan farmville dan juga Need for Speed (NFS). Setelah azan Subuh berkumandang, penulis bergegas menguruskan diri, solat dan bersiap- siap. Tepat jam 7.35 pagi,

Apa, makhluk halus??

Penulis ingin higlight tajuk di atas kepada pembaca sekalian. Ia bukanlah seperti mana yang pembaca sekalian sangkakan. Mungkin hanya satu salah faham ataupun silap mata yang berlaku secara tidak sengaja kepada roommate penulis awal pagi tadi.

Ketika itu jam di dekstop komputer riba penulis telah melepasi jam empat pagi. Sedang penulis leka bermain dengan permainan video farmville di laman sosial popular pestbox, tiba- tiba roommate penulis bangkit dari duduknya dan menuju ke dapur. Tidak dapat dipastikan apakah tujuannya pada ketika itu. Kurang lima minit berlalu, beliau kembali semula ke bilik. Dengan muka yang sedikit pucat, beliau memanggil nama penulis,

Perkhemahan KAGUM Unit Beruniform Kebangsaan

Mungkin ramai yang tercengang- cengang bila terbaca tajuk entry ni. Terutamanya junior- junior penulis yang tidak pernah terdedah mengenai istilah tersebut. Apapun, itulah kenyataannya. Dalam banyak- banyak KAGUM, acara ini tersangatlah jarang diadakan. Ia hanya berlangsung empat tahun sekali. Kali terakhir ia dilangsungkan adalah pada tahun 2008, bertempat di Ulu Bendul, Negeri Sembilan.

Perkhemanan ini melibatkan seluruh kampus di bawah IPG dan unit- unit beruniform yang berkenaan. Penyertaan dari setiap unit berniform dari seluruh IPG adalah terhad (masa hadapan, wallahualam). Edisi berikutnya dijadualkan berlangsung pada tahun 2012. Bermakna, peserta yang akan terpilih terdiri daripada pelatih semester dua semasa entry ini diterbitkan.

Secebis kenagan dari Kem Adik Bongsu, Kem KRS IPG

Malam yang haru..

Malam ni cukup haru.. Dalam usaha mengedit .ppt (extension untuk Microsoft Office Powerpoint Presentation), penulis terlupa untuk minum air yang telah ditapaw oleh rakan serumah sebelum tgh malam tadi. Semasa penulis hendak mencetak handout (edaran) .ppt sebentar tadi, baru penulis TERperasan bungkusan air tersebut.

Esok merupakan hari bertemu penyelia yang juga digelar sebagai 'ayahanda' oleh penulis dan beberapa rakan yang berada di bawah seliaan beliau (tanpa pengetahuan beliau). Temu janji sudah dibuat pada jumaat lepas. 'Ayahanda' berhajat untuk bertemu kami berempat secara serentak!! "Isnin depan, ampa pastikan ampa berempat datang jumpak saya. Sebelum datang, infor dulu yang ampa nak mai," begitulah hajat yang telah disuarakan oleh 'ayahanda' minggu lepas.

Harapan penulis dan rakan- rakan, semoga perjumpaan dengan 'ayahanda keesokan pagi dan pembentangan laporan tesis kami pada hari berikutnya akan berjalan dengan baik. InsyaAllah. Doakan kejayaan kami.

Sunday, October 10, 2010

Ketentuan

"Ketentuan Dia kita tak tahu. Apa pun Redha."
Terasa seperti pesanan ini turut sama ditujukan kepada diri.
Diri ini masih jauh perjalanannya.
Tiada siapa yang dapat menduga masa hadapannya.
Ajal dan maut, jodoh pertemuan di tanganNya. 
Segalanya telah ditentukan di Luh Mahfuz. 
Kita hanya mampu berusaha, berdoa dan bertawakal.
Apa pun jua qada' dan qadarNya kelak,
Diri ini akan cuba menerimanya dengan redha.
InsyaAllah.
ربنا حبلنا من أزواجنا وزرّيّاتنا قرّة أعين، وجعلنا للمتقين إماما

Final Sem: Tempoh Peralihan yang Menyesakkan

Suatu ketika, sewaktu penulis berada di sem 6, hati penulis sentiasa tertanya- tanya, "Bila la aku nak masok sem lapan macam dorang tuh?" Terbayang suatu keseronokkan apabila berada di sem 8. Al- maklumlah, semester yang terakhir bagi program sarjana muda.

Apabila berada di sem 7, badge penulis dikehendaki menyiapkan kertas cadangan untuk kajian tindakan akademik. Sewaktu itu, terdetik di hati penulis, "Kejap je neh, sem 8 sok, rilek da aku. Yippee!!" Jelas di situ, penulis sentiasa membayangkan kegembiraan apabila berada di sem 8. Rakan- rakan di bangku sekolah sudah ramai yang menamatkan pengajian. Malah, sudah ada yang menyambung pengajian di peringkat sarjana serta ijazah kedoktoran! Sudah ramai yang memiliki kereta sendiri. Tidak kurang juga yang akan berkahwin, sudah berkahwin dan beranak- pinak.

Saturday, October 09, 2010

Itu bukan HAK kamu!! DURHAKA!!

Assalamu'alaikum dan salam sejahtera,
Pembaca yang budiman sekalian. Suka sekali penulis membawa pembaca untuk meneliti dan menelusuri tajuk PERBINCANGAN kita pada kali ini. Apakah yang cuba penulis sampaikan melalui tajuk tersebut? Mari kita ikuti dengan lanjut perbincangan kita. Hangat atau tidak, mari kita hayati bersama. Fikir- fikirkan, renung- renungkan.

Mengimbau kembali peristiwa yang berlaku hampir lima tahun setengah yang lampau. 4 Julai 2005 merupakan tarikh keramat bagi hampir 2000 orang anak muda seluruh negara lepasan SPM, Matrikulasi dan beberapa orang anak muda yang mengambil keputusan keluar dari pengajian mereka di beberapa institusi pengajian tinggi tempatan (permohonan adalah berdasarkan keputusan SPM). Hari tersebut merupakan tarikh pendaftaran P****P di kampus sebuah institusi pengajian tinggi (Institusi ini mempunyai banyak kampus) seluruh negara yang mana sebermula hari tersebut, secara tidak rasminya mereka bergelar ****  pelatih (rasmi hanya apabila surat perjanjian ditandatangani). Penulis yakin, peristiwa yang sama turut berlaku kepada ambilan- ambilan yang seterusnya. Hanya tarikh yang membezakan peristiwa- peristiwa tersebut.

Sebelah petang hari pendaftaran tersebut, telah diberikan taklimat berhubung surat perjanjian kepada semua pelatih dan juga penjaga yang hadir (ada pelatih yang tidak ditemani oleh penjaga). Antara isu yang telah